måndag 13 augusti 2012

Polisen vill inte ta hand om djuren

Fem miljoner kronor per år.
Så mycket pengar förlorar Skånepolisen varje år på att ta hand om omhändertagna djur - och nu vill polisen sluta helt med djuruppdragen.

Det är länsstyrelsen som beslutar om vanvårdade djur ska omhändertas. Men det är polisen som åker ut och tar hand om dem, och håller dem i djurstall tills den rättsliga processen är avgjord. Ibland överklagar djurägaren och vinner. Då blir det polisen som får stå för hela notan från djurstallet.
- I ett sådant läge, när omhändertagandebeslutet rivs upp i domstol, känner vi inte att vi kan kräva djurhållaren på pengar, säger Liselotte Grant, chef på polisens tillståndsenhet i Skåne, till Sydsvenskan.

Strängare lag

Djurskyddslagen väntas bli strängare. I så fall blir det fler djur som ska omhändertas, och ännu högre kostnader för polisen. Rikspolisstyrelsen vill att polisen ska kräva in fakturor via domstol, men det tror inte Liselotte Grant fungerar i praktiken.
- Människor som får ett sådant här beslut på sig är ofta i trångmål - ekonomiskt eller hälsomässigt - och har små möjligheter att betala, säger hon.

"Har inte kompetens"

I stället borde djuruppdragen läggas på annan myndighet, anser Liselott Grant.
- Det är inte en rent polisiär verksamhet och vi har inte heller den kompetens som krävs, säger hon till Sydsvenskan

Inga kommentarer: